SP2010: Error activating SharePoint Server Publishing Infrastructure

Today I ran into an error when trying to enable the “SharePoint Server Publishing Infrastructure” feature on an existing SharePoint site. The logs told me:

“Feature Activation: Failed to ensure feature dependencies for feature ‘PublishingSite’ (id: ‘f6924d36-2fa8-4f0b-b16d-06b7250180fa’), exception thrown: Microsoft.SharePoint.SPException: Provisioning did not succeed. Details: Failed to create the ‘Site Collection Documents’ library. OriginalException: A list, survey, discussion board, or document library with the specified title already exists in this Web site. Please choose another title. —> Microsoft.SharePoint.SPException: A list, survey, discussion board, or document library with the specified title already exists in this Web site. Please choose another title. —> System.Runtime.InteropServices.COMException (0x81020012): A list, survey, discussion board, or document library with the specified title already exists in this Web site.”

I had never created that library or tried to activate the feature before. So I fired up SharePoint Designer to check what was going on. It seemed that a folder by the name SiteCollectionDocuments existed in that site. It was created by a Silverlight webpart project which I had deployed to that site. I deleted the folder, activated the feature and then redeployed the silverlight webpart and voila: everything was great again!

One thought to “SP2010: Error activating SharePoint Server Publishing Infrastructure”

  1. I got the same error info when activating a feature to create a list. I deleted the list in question but no longer be able to create it by the feature. I’ve googled tons of similar questions but only yours is helpful ! You checked if the folder exists reminded me. I use SharePoint Manager to check my sub site. Yes, in the Lists folder, my problematic list is deleted but I by chance saw there is another Lists folder in the ROOTFOLDER directory under which my deleted list name showed up there. Deleting this folder, everything is fine.
    Thanks again!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *