Is stilstand wel achteruitgang?

Het zit in de aard van de meeste mensen om er vanuit te gaan dat meer beter is. Zit in onze genen denk ik, vanuit ons oerinstinct zijn we gewend geraakt dat het hebben van meer voedsel wel handig is om te overleven. Meer kinderen betekent een betere verzekering voor de oude dagen aangezien die kinderen voor je kunnen zorgen. De koningen, keizers, landheren en weet ik wat voor statussen nog meer wilden over het algemeen zoveel mogelijk land in hun bezit hebben. Want meer land betekende meer macht over meer mensen en dus meer kans om nog meer land te kunnen veroveren. Kortom; meer is beter.

Daar komt dan ook het idee vandaan dat stilstand achteruitgang is. Zolang je niks doet krijg je ook niet meer geld, kennis of macht terwijl iedereen om je heen daar wel mee bezig is en loop je vanzelf een achterstand op. Dat is zo’n beetje de gedachte waarmee de meeste westerse landen op dit moment leven en hun kinderen opgroeien. En ik vraag me af of dat wel zo is.

Vraag aan een gemiddelde Nederlander of hij tevreden is met zijn huidige leven en het gros zal antwoorden dat het allemaal nog wel wat beter kan. Volgens dit artikel begint het gevoel van tevredenheid bij een salaris van 44.500 euro, 35.000 euro spaargeld en 2 buitenlandse vakanties per jaar. Als ik dat moet geloven, dan zijn er toch echt een hoop mensen in Nederland aardig ontevreden. En is dat dan terecht? Ik vraag het me af.

De drang om steeds maar weer meer te hebben is heel aardig weergegeven op deze site. De voorspelling is dat we rond oktober dit jaar met 7 miljard mensen op deze planeet wonen, een getal wat voorlopig niet kleiner lijkt te worden. Dat betekent dat we steeds meer ruimte, voedsel, water en allerlei grondstoffen nodig hebben om onszelf te behappen. We timmeren aardig aan de weg op het gebied van natuurlijke energie (zon, wind, waterkracht) maar door het enorme aantal mensen wat we moeten voorzien zijn we er nog lang niet. Er wordt steeds meer hoogbouw aangewend om leefruimte te creeeren, want anders zou er teveel natuur opgeofferd moeten worden. En zolang we de instelling “stilstand is achteruitgang” blijven handhaven maken we de problemen voor onszelf alleen maar groter.

Ondertussen zijn er vergaande plannen om kolonies op Mars neer te zetten (zie o.a. Project Constellation). Uitbreiden, uitbreiden, uitbreiden en het liefst een beetje snel aub. Wat nu wanneer we eens 100 jaar de tijd zouden nemen om even pauze te nemen? Even een stukje reflectie zeg maar. Met hoogstens zoveel mensen als we nu hebben, misschien zelf wat minder. Even goed de tijd nemen om alle groene stroom initiatieven goed uit te werken. Om ervoor te zorgen dat de hele mensheid een beetje op hetzelfde niveau terecht komt. Om de financiele zaken op orde te krijgen en de welvaart nu eens echt eerlijk te verdelen. Ik zou er persoonlijk geen problemen mee hebben. Heb een goed leven en ben tevreden. Als ik andere mensen zou kunnen helpen door genoegen te nemen met de levensstandaard die ik nu heb, dan zou ik daar best over na willen denken. Stel je voor dat er dan na 100 jaar een nieuwe wereld is waarin iedereen gewoon tevreden is. Zou dat niet veel gezelliger zijn? Is stilstand dan geen vooruitgang?

Related posts

Latest posts

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *