[Column] Laat je niet verleiden, deel 2

Sorry, dit onderwerp houd me bezig. Twee weken terug schreef ik deel 1 van deze column, vandaag volgt deel twee. Misschien komt er ook nog wel een deel 3, we zullen zien. Waarom een deel 2? Omdat ik in deel 1 eigenlijk nog helemaal niet aan de titel ben toegekomen. Want nu weet je nog steeds niet waar die verleiding nu eigenlijk zit. Je hebt er waarschijnlijk wekenlang niet van kunnen slapen, ik snap het.

 

Doe eens normaal man!

Het kiesrecht krijg je in Nederland wanneer je 18 bent geworden. Vond ik best spannend, kiezen, wordt altijd zo druk over gedaan. Uiteindelijk kleur je een vakje rood en stop je dat papiertje in een kliko (wat ik nog altijd iets raars vind, trouwens). Dan wordt er wat vergadert en zit er in Den Haag een nieuwe regering. Okee, mooi. In principe zou die regering de belangen moeten behartigen van de mensen die op ze stemmen. Of ze dat goed doen of niet, daar kun je over discussiëren. Als je het zoveel beter weet, dan moet je daar zelf maar gaan zitten, denk ik dan.

De 4 jaar daarna krijgen die lui in Den Haag een hoop stront te verwerken. Anders kan ik het niet zeggen. Ik check wel eens de reacties onder een willekeurige tweet van onze Minister President, zoals deze (klik om de reacties te lezen):

De beste man moet naar Malta voor een vergadering, de gemiddelde Nederlander op Malta is daar meestal op vakantie. Ik ken dhr. Rutte niet en heb ook niet op hem gestemd, toch wil ik best aannemen dat hij daar naartoe gaat omdat hij zijn baan op een fatsoenlijke manier wil uitvoeren. Van zijn achterban in Nederland hoeft hij het in ieder geval niet te hebben. Want die zijn er blijkbaar heilig van overtuigd dat hij daar is om geld weg te geven, onze belastingcentjes notabene! Het respect is ver te zoeken, snap ik alweer beter waar zijn “doe eens normaal man!” vandaan komt.

 

Hij is stom!

Ik weet niet of dit dan aan de (a)sociale media te wijten is, misschien wel. Feit is wel dat er een hoop mensen zijn die er blijkbaar een dagtaak van maken om dit soort reacties te plaatsen. Open nog een paar tweets van @minpres en je ziet steeds dezelfde profielen voorbij komen. Meestal anoniem. Lekker met modder gooien, heerlijk.

En dan komt die verleiding om de hoek kijken. Want het is super makkelijk om te denken dat het hier gaat om een stel laag opgeleidde droeftoeters die de hele dag hun uitkering benutten om maar nare reacties te posten op alles wat uit Den Haag komt. Want daar zit de elite die niet naar ze luistert. De volgende keer stemmen ze mooi op Geert! Heel makkelijk om dat te denken en moet dan ook toegeven dat ik dat ook regelmatig deed. Maar dat is eigenlijk net zo stom en naïef als die reacties; want je schiet er in ieder geval niks mee op. Sterker nog, als “de rest” nu heel erg hard gaat roepen dat mensen met zo’n mening allemaal dom zijn en niet nadenken; verwachten we dan echt dat ze hun mening gaan bijstellen? Ik niet.

 

Wat is eigenlijk normaal?

Komen we weer terug bij die uitspraak van Rutte. Want dat “normaal doen” zou dan wel twee kanten op moeten werken. Zo zijn er genoeg Nederlanders die het niet normaal vinden dat de uitslag van het Oekraïne referendum tot nu toe gedeeltelijk genegeerd lijkt te worden. Of je dat goed of slecht vind, dat mag je zelf weten. En dus ook of je dat normaal vindt of niet. Maar de mening van het volk vragen om vervolgens die mening niet te respecteren (want daar lijkt het toch enigszins op), daar komen we ook niet veel verder mee.

Overigens zou ik het persoonlijk normaal vinden wanneer Den Haag gewoon haar werk doet zonder verder om onze mening te vragen. We kiezen die mensen immers omdat we verwachten dat ze onze belangen vertegenwoordigen. Ik verwacht ook niet dat Trump of Wilders straks nog even komt vragen of alles naar wens is. Die gelegenheid krijgen we iedere 4 jaar en als we het ergens écht niet mee eens zijn is er altijd nog de mogelijkheid om met een spandoek de straat op te gaan. Maar laten we eerlijk zijn, dat zit ons Nederlanders ook niet echt in het bloed.

 

Actie = reactie

En zo is het heel verleidelijk om op deze manier een steeds groter wordende ontevredenheid te voeden. Want actie = reactie. Ik hoop dat de verkiezingsprogramma’s van de dames en heren uit Den Haag daar rekening mee gaan houden. Dat we niet teveel Amerikaanse praktijken gaan krijgen. Zelfs niet als de tegenstanders het ook doen, zoals Geert vandaag maar weer eens bewees

Voor de duidelijkeheid: die foto is een photoshop en het bericht is dus feitelijk onjuist. Maar dat maakt eigenlijk niet eens zoveel uit. Doet me denken aan een bepaald figuur in Amerika wat ook niet vies is van een fotoshopje of twee. Check wederom de reacties eronder even en je ziet al snel hoe tweet-end Nederland elkaar in de haren vliegt. Zucht. Daarna nog allemaal nasleep over en weer; ongetwijfeld nog meer verdeeldheid.

Mij is altijd geleerd dat je een pester het beste kunt negeren, dan krijgt ‘ie in ieder geval niet de reactie waar hij op hoopt. Door steeds maar weer te reageren speel je ze juist in de kaart. Iedere reactie is winst.

 

Doe zelf ff lekker normaal!

Dus zou ik iedereen willen oproepen: doe zelf weer eens ff lekker normaal! Trek je nou eens niks aan van een Geert, Mark, Sylvana of met wie je dan ook een probleem hebt. Er zijn altijd mensen die een andere mening hebben dan de jouwe. Luister naar ze, leer er van. Dus heb ik vanaf vandaag gewoon respect voor de mening van Henk en Ingrid. Ik ben het niet eens met die mening, maar zal er genoegen mee nemen. Zonder boe geroep, want daar schieten we sowieso niks mee op.

Binnenkort mag je weer naar de stembus, dan verdwijnt je stem sowieso in een kliko….

Related posts

[Opinion] My thoughts on the Microsoft MVP program

Sorry, dit onderwerp houd me bezig. Twee weken terug schreef ik deel 1 van deze column, vandaag volgt deel twee. Misschien komt er ook nog wel een deel 3, we zullen zien. Waarom een deel 2? Omdat ik in deel 1 eigenlijk nog helemaal niet aan de titel ben toegekomen. Want nu weet je nog steeds niet waar die verleiding nu eigenlijk zit. Je hebt er waarschijnlijk wekenlang niet van kunnen slapen, ik snap het.

[Column] Laat je niet verleiden!

Sorry, dit onderwerp houd me bezig. Twee weken terug schreef ik deel 1 van deze column, vandaag volgt deel twee. Misschien komt er ook nog wel een deel 3, we zullen zien. Waarom een deel 2? Omdat ik in deel 1 eigenlijk nog helemaal niet aan de titel ben toegekomen. Want nu weet je nog steeds niet waar die verleiding nu eigenlijk zit. Je hebt er waarschijnlijk wekenlang niet van kunnen slapen, ik snap het.

[Column] Waarom 2 kinderen meer dan genoeg is

Sorry, dit onderwerp houd me bezig. Twee weken terug schreef ik deel 1 van deze column, vandaag volgt deel twee. Misschien komt er ook nog wel een deel 3, we zullen zien. Waarom een deel 2? Omdat ik in deel 1 eigenlijk nog helemaal niet aan de titel ben toegekomen. Want nu weet je nog steeds niet waar die verleiding nu eigenlijk zit. Je hebt er waarschijnlijk wekenlang niet van kunnen slapen, ik snap het.

Latest posts

Long Term Support… or not?

Sorry, dit onderwerp houd me bezig. Twee weken terug schreef ik deel 1 van deze column, vandaag volgt deel twee. Misschien komt er ook nog wel een deel 3, we zullen zien. Waarom een deel 2? Omdat ik in deel 1 eigenlijk nog helemaal niet aan de titel ben toegekomen. Want nu weet je nog steeds niet waar die verleiding nu eigenlijk zit. Je hebt er waarschijnlijk wekenlang niet van kunnen slapen, ik snap het.

[DevOps] Should you migrate onto YAML release pipelines?

Sorry, dit onderwerp houd me bezig. Twee weken terug schreef ik deel 1 van deze column, vandaag volgt deel twee. Misschien komt er ook nog wel een deel 3, we zullen zien. Waarom een deel 2? Omdat ik in deel 1 eigenlijk nog helemaal niet aan de titel ben toegekomen. Want nu weet je nog steeds niet waar die verleiding nu eigenlijk zit. Je hebt er waarschijnlijk wekenlang niet van kunnen slapen, ik snap het.

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *