[Column] Waarom 2 kinderen meer dan genoeg is

Alweer een tijdje geleden dat ik op mijn blog een column schreef. Ik weet niet eens zeker of dit stuk wel kwalificeert als column, maar goed. De laatste weken zijn wij thuis steeds bewuster aan het worden rondom wat we “verbruiken” aan eten. Dat begon bij de frisdrank door wat beter te kijken naar het aantal calorieën (jaja, je weet best waarom). Maar al snel ga je dan ook op andere dingen letten. 

Ik ben een liefhebber van programma’s als “Keuringsdienst van Waren”, het nieuwe “Broodje Gezond” en in het algemeen documentaires die wat van doen hebben met ons consumptie gedrag. Al snel leer je dan dat dat gedrag niet zo best is. Het zijn de rekensommetjes die je vaak terug ziet komen, zoals het aantal douchebeurten wat je uitspaart wanneer eens een keer geen vlees in je maaltijd verwerkt. Het beste filmpje op dit gebied zijn deze 14 minuten van Arjen Lubach:

Wat ik vooral goed vind aan dit stukje is dat Arjen niet per se wil dat we allemaal vegetarisch worden, want dat gaat er bij mij ook niet in (of eigenlijk, juist wel…). Hierop inhakend is de docu “Vlees verlangen” van Marijn Frank over het gekoesterde verlangen naar vlees. Want inderdaad: minderen is nog wel te doen, maar helemaal stoppen is toch wel erg lastig, hoe bezorgd je ook bent over het milieu en aanverwante zaken. Die docu vind je trouwens hier.

 

Maar dan…

Als je eenmaal dit pad bent ingeslagen lijkt er geen weg meer terug te zijn. Hoe meer je leest en kijkt, hoe meer je erachter komt dat een hele hoop dingen niet echt goed voor jou of het milieu zijn. Kijk dus vooral niet op deze pagina als je nog met een gezonde naïviteit wil genieten van je dagelijkse gewoontes.

Om je toch alvast een dikke spoiler te geven; zelfs het glaasje sinaasappelsap waarvan ik toch ook altijd dacht dat het super gezond was heeft z’n nadelen. In dat glas zit namelijk net zoveel suiker als in een even groot glas cola. Echt? Tja, misschien toch maar even die link checken, dan kun je het terug zien. En ja: sinaasappelsap is verder natuurlijk alsnog gezonder dan cola, maar toch.

Hoe verder je jezelf verdiept, hoe lastiger het lijkt om überhaupt nog milieu bewust bezig te zijn. Overal kleven wel nadelen aan en dus ben je eigenlijk aan het kiezen tussen kwaden.

 

Alles of niets

Tijd om even wat te relativeren. Want natuurlijk ga je niet stoppen met het eten van vlees en het drinken van sinaasappelsap. Het is dan ook geen kwestie van alles of niets, maar matigen is misschien wel een goed idee. Op de site https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/ vind je wat tips over hoe je redelijk eenvoudig het milieu een beetje tegemoet kunt komen. En eigenlijk zijn sommige dingen best simpel, zoals het kopen van fruit en groenten van het seizoen zodat ze niet ingevlogen of in een verwarmde kas verbouwd hoeven te worden.

Okee. Tot zover lijkt dit nog een advertentie spotje van de partij voor de dieren, tijd voor een goede twist. Want waarom zou je je hier überhaupt iets van aan trekken? Ik neem aan dat inmiddels iedereen wel op de hoogte is van de manier waarop we onze planeet in rap tempo aan het leeg trekken zijn. En dat zal je misschien een worst wezen, maar ik zou het persoonlijk toch wel een fijn idee vinden om iets achter te laten wat nog een paar jaar mee kan. Was het niet voor mezelf, dan wel voor mijn (toekomstige) kinderen.

Voor wie nog twijfelt aan de opwarming van de aarde door (onder andere) CO2 uitstoot, check even dit GIFje:

5_9_16_Andrea_TempSpiralEdHawkins

Zullen we het er over eens zijn dat dit een ding is? Mooi. Die CO2 uitstoot wordt voor de helft veroorzaakt door onze eet gewoontes. Ook als je in een Prius rijdt.

 

Je had het toch over kinderen?

Juist. Alle campagnes over bewustzijn hebben vooral te maken met minder (vlees) eten, minder douchen, minder auto rijden, minder stoken, noem het allemaal maar op. Toch is er een veel makkelijkere manier om je impact op het milieu drastisch te verminderen: neem minder kinderen! (cool, rijmt nog ook).

1 kind minder bespaart namelijk al snel wat een mens in zijn gehele leven aan CO2 verbruikt. Zeker als die persoon veel vlees eet, in een auto rijdt en iedere dag onder de douche staat is het milieu daar ontzettend blij mee. Okee, nu lijkt het misschien alsof ik er een geintje van probeer te maken maar ik ben echt serieus! Ken je de grafiek die het aantal mensen op aarde van de afgelopen paar millennia laat zien? Komt ‘ie:

2000px-World-Population-1800-2100.svg

Ik neem aan dat iedereen het met me eens zal zijn dat die rode lijn niet echt een goed plan is, tenzij we binnenkort naar Mars kunnen gaan uitbreiden of je graag wilt zien dat de NS definitief de stoelen uit de treinen haalt om maar plaats te kunnen maken. Ik gebruik de quote niet graag, maar: “vol is vol”.

Die oranje lijn is de verwachting, dat zit er al een stuk beter uit. De groene lijn is een erg optimistisch scenario wat niet erg haalbaar lijkt tenzij er binnenkort een grote epidemie uit breekt.

 

Minder kinderen dus?

Precies. Dat zou de druk een stuk verlagen. En dat is iets waar je zelf heel gemakkelijk aan bij kunt dragen, door er maximaal twee te nemen. Dan ligt het gemiddelde namelijk sowieso al onder de twee (wegens sterfte en mensen die geen kinderen nemen) en neemt de bevolking dus weer af. Minder is natuurlijk nog beter, maar daar ga ik mezelf ook niet aan houden. Net als vegetariër worden is dat voor mij niet echt realistisch.

Ik hoor je denken: en de rest van de wereld dan? Tja, die moeten dan ook meewerken inderdaad. Maar daar wordt harder aan gewerkt dan je misschien denkt. In vrijwel de gehele wereld gaat het gemiddelde al richting twee of zelfs lager. Alleen Afrika blijft nog achter. Professor Hans Rosling legt in deze video heel treffend uit waarom en wat we daar aan kunnen doen:

 

Vind je het, net als ik, belangrijk om op een beetje een fatsoenlijke manier om te gaan met wat je hebt gekregen? Dan heb je nu alle tools te pakken om je leven sustainable in te richten:

  • Eet eens een keer iets anders dan vlees.
  • Gebruik gas, water en licht alleen wanneer je ze echt nodig hebt.
  • Plak eens een zonnepaneel op je dak.
  • Neem niet meer dan twee kinderen.
  • Doneer een keer aan het rode kruis of Unicef.

En als je dat nou allemaal gedaan hebt, mag je wat mij betreft gewoon een glaasje sinaasappelsap.

Related posts

[Opinion] My thoughts on the Microsoft MVP program

Alweer een tijdje geleden dat ik op mijn blog een column schreef. Ik weet niet eens zeker of dit stuk wel kwalificeert als column, maar goed. De laatste weken zijn wij thuis steeds bewuster aan het worden rondom wat we "verbruiken" aan eten. Dat begon bij de frisdrank door wat beter te kijken naar het aantal calorieën (jaja, je weet best waarom). Maar al snel ga je dan ook op andere dingen letten. 

[Column] Laat je niet verleiden, deel 2

Alweer een tijdje geleden dat ik op mijn blog een column schreef. Ik weet niet eens zeker of dit stuk wel kwalificeert als column, maar goed. De laatste weken zijn wij thuis steeds bewuster aan het worden rondom wat we "verbruiken" aan eten. Dat begon bij de frisdrank door wat beter te kijken naar het aantal calorieën (jaja, je weet best waarom). Maar al snel ga je dan ook op andere dingen letten. 

[Column] Laat je niet verleiden!

Alweer een tijdje geleden dat ik op mijn blog een column schreef. Ik weet niet eens zeker of dit stuk wel kwalificeert als column, maar goed. De laatste weken zijn wij thuis steeds bewuster aan het worden rondom wat we "verbruiken" aan eten. Dat begon bij de frisdrank door wat beter te kijken naar het aantal calorieën (jaja, je weet best waarom). Maar al snel ga je dan ook op andere dingen letten. 

Latest posts

Long Term Support… or not?

Alweer een tijdje geleden dat ik op mijn blog een column schreef. Ik weet niet eens zeker of dit stuk wel kwalificeert als column, maar goed. De laatste weken zijn wij thuis steeds bewuster aan het worden rondom wat we "verbruiken" aan eten. Dat begon bij de frisdrank door wat beter te kijken naar het aantal calorieën (jaja, je weet best waarom). Maar al snel ga je dan ook op andere dingen letten. 

[DevOps] Should you migrate onto YAML release pipelines?

Alweer een tijdje geleden dat ik op mijn blog een column schreef. Ik weet niet eens zeker of dit stuk wel kwalificeert als column, maar goed. De laatste weken zijn wij thuis steeds bewuster aan het worden rondom wat we "verbruiken" aan eten. Dat begon bij de frisdrank door wat beter te kijken naar het aantal calorieën (jaja, je weet best waarom). Maar al snel ga je dan ook op andere dingen letten. 

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *