Aan alle Prius rijders

Afgelopen week was er in de media veel te lezen over dit bericht: ‘Groene’ auto vaak niet zo zuinig (via NOS). Ik had even het idee dat ik een déjà-vu had. En terecht! Tik op google maar eens “zuinige auto niet zo zuinig” in (of klik hier). Genoeg berichtjes uit 2010 en eerder die over hetzelfde onderwerp gaan.

Het verhaal is heel eenvoudig. Fabrikanten geven allerlei schitterende cijfers op voor hun zuinige modellen. Met deze auto’s draagt u een steentje bij, wordt de aarde een beetje groener, dat soort onzin. De overheid wil graag dat wij om het milieu denken en heeft daarom allerlei belastingvoordeelregeltjes bedacht voor mensen die graag in een Prius stappen. Ik zou er persoonlijk nog niet dood in gevonden willen worden, maar dat terzijde. Ik zou sowieso niet graag dood gevonden worden, ook dat terzijde.

En nu (en al eerder blijkbaar dus ook) blijkt dat die ‘groene’ rijders helemaal niet de verbruikscijfers halen die door de fabrikant zijn opgegeven. Joh! Tot zover nog niks nieuws onder de zon zou je zeggen. Zou je zeggen, want blijkbaar is Den Haag hier wel heel verbaasd over. Er wordt nu ineens gevraagd om nieuwe tests.

Hoi mensen in Den Haag. Ik heb alvast een nieuwe test bedacht. Vraag aan de leasemaatschappijen de kilometerstanden en de getankte liters brandstof op. Deel het een door het ander, dan weet je precies wat een auto verbruikt. Bereken zo per maand of jaar het bijtellingspercentage en beloon de zuinige rijder. De rijder die zijn best doet om netjes te rijden en weinig brandstof te verbruiken. En niet de rijder die kiest voor de leukste cijfertjes in de folder. Als u mij voor dit briljante idee mocht willen sponsoren met een leuk bijtellingstarief, mijn gegevens zijn reeds bij u bekend.

Ik hoop dat ze die belastingvoordeeltjes met terugwerkende kracht terugdraaien. En dan vooral voor de Prius rijder die mij met 150 voorbij komt stuiven op de snelweg. Dat zijn vast dezelfde mensen die zo geirriteerd zijn om de Grieken en hun belasting-ontduik-fratsen. Maar ondertussen wel 14% bijtelling aftikken voor een auto die op die manier geen steek zuiniger is dan een normaal model. En lelijk.

Related posts

Latest posts

1 comment

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *