Meer = beter?

Ik wil het nog een keertje hebben over het aantal mensen waarmee we op deze planeet rondlopen. Kan zelfs een voorspelling doen dat dit een terugkomend onderwerp gaat worden, vooral omdat ik het zelf reuze interessant vind. Vind je dat niet, lees dan vooral niet verder.

Het bovenstaande plaatje zegt wat mij betreft genoeg. Goed, het vertekend wel een beetje ten opzichte van andere grafieken, maar dan nog steeds: het aantal mensen groeit wel erg hard, nietwaar? Ik denk (en hoop) dat iedereen het met me eens zal zijn dat zo’n sterke groei niet erg gezond is. Of in ieder geval dat we niet oneindig zo door kunnen blijven groeien, dat lijkt me toch een feit.

Het rekensommetje is wat dat betreft heel simpel. Ieder mens heeft basis behoeften om te kunnen leven. Water, voedsel, onderdak, dat soort dingen. En tegenwoordig komt daar energie nog bij en zijn de behoeften in de rijkere delen van de wereld (uzelf hoort daar ook bij) natuurlijk nog wat hoger dan ze vroeger waren. Dus voor iedere mens op aarde hebben we water, voedsel, plaats en energie nodig. Hoe meer mensen, hoe meer we nodig hebben. Simpel.

Dus pak dan bovenstaand plaatje en bedenk wat er met die behoeften gaat gebeuren wanneer het aantal mensen zo blijft toenemen. Dat grafiekje zal er grotendeels hetzelfde uitzien. En het zal niemand verbazen dat dat op een gegeven moment gewoon niet meer gaat. We moeten uiteindelijk zulke enorme hoeveelheden voedsel, water en energie gaan produceren dat we het onszelf wel erg moeilijk gaan maken. Waarom doen we dat eigenlijk?

Wat me opvalt is dat het ons altijd zo wordt ingewreven dat meer beter is. Waarom is dat eigenlijk zo? Waarom moet de economie per se groeien? Waarom worden steden over het algemeen alleen maar groter? En waarom moeten we met steeds meer mensen zijn? Het feit wil namelijk dat dat helemaal niet hoeft. Ik pak er nog even een grafiekje bij:

Deze grafiek laat zien hoeveel kinderen de Nederlandse vrouw heeft gekregen over de jaren heen. En kijk nu: dat aantal ligt op het moment zelfs onder de 2! Weer een simpel rekensommetje. Als ieder paar (man + vrouw) samen gemiddeld 1,8 kinderen krijgt, dan hebben we uiteindelijk dus juist minder mensen!

Maar waarom groeit de wereldbevolking dan nog steeds? Omdat dat cijfer lang niet overal onder de 2 ligt. En dat geldt met name voor de meest arme landen ter wereld, waar mensen nog 6 tot 8 kinderen krijgen omdat die voor de oude dag moeten zorgen. Maar die kinderen hebben we steeds meer kans op overleven, omdat we inmiddels steeds beter kunnen vaccineren, opereren en al wat meer. Dus blijven er gemiddeld meer dan 4 leven, en dan gaat het snel.

Dus is de kern van de oplossing best simpel als je er zo over nadenkt. We moeten ervoor zorgen dat die mensen minder kinderen nemen. En dat doen we door de behoefte aan veel kinderen weg te nemen. Hoe? Door ervoor te zorgen dat ze het net zo goed hebben als wij hier. Waardoor je helemaal geen 6 of 8 kinderen meer wil (uitzonderingen daargelaten). Pas dan zal de boel zich stabiliseren, iets wat gewoon onmiskenbaar hard nodig is. Het probleem is dat de aller armsten ons daar niet bij gaan of kunnen helpen. We zullen dat zelf moeten doen. En iets doen waar je zelf weinig mee opschiet, dat is toch maar een lastig iets, vind ik zelf ook.

In een volgende post zal ik eens wat initiatieven bespreken die je wellicht leuk of interessant vind. Tot dan kun je jezelf vermaken met deze filmpjes over hetzelfde onderwerp:

http://www.youtube.com/watch?v=fTznEIZRkLg
http://www.youtube.com/watch?v=JaF-fq2Zn7I

Related posts

Latest posts

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *