Hoe YouTube concerten verpest

Ik mag van mezelf wel stellen dat ik een liefhebber ben van muziek. Van subtiel en chill tot het betere stamp en knalwerk, ik vind het allemaal leuk. Dus bezoek ik ook met enige regelmaat concerten. Zo was ik vorige week in de HMH bij Skrillex, in de Mezz bij The Asteroids Galaxy Tour en gisteren op het bevrijdingsfeest in Breda. Wat me daar steeds meer opvalt – en irriteert – is de hoeveelheid mensen die het nodig vinden zo’n concert op hun telefoon vast te leggen.

Laat me beginnen om te zeggen dat ik het helemaal niet erg vind als iemand het leuk vind om een foto of filmpje te maken van hun favoriete artiest. Ik snap dat best, hoewel ik zelf die drang niet zo heb. Maar okee, het is altijd leuk om even een fotootje op Facebook te kunnen zetten zodat je vrienden kunnen zien hoe cool jij wel niet bent omdat je weer vooraan stond bij Nick en Simon. Prima. Het vervelende is dat zo’n beetje iedereen tegenwoordig die drang blijkt te hebben (wellicht omdat iedereen tegenwoordig ook een smartphone heeft) en het vervolgens ook niet laat bij een enkele foto of paar seconden filmmateriaal. Nee hoor, ik heb bij The Asteroids een meisje zien staan wat letterlijk zo’n beetje het hele concert op haar telefoon heeft staan.

Okee, wellicht vraag je je af waarom ik me daar zo druk om maak? Je hoeft je daar toch niks van aan te trekken? Da’s heel eenvoudig: filmende mensen verpesten de sfeer bij een concert. Believe me, it’s true. Een artiest of band draait voor een groot deel op de feedback die ze vanuit de zaal terugkrijgen. Een band die voor zich een hossende en feestende menigte heeft staan presteert veel beter dan een band die staat te kijken naar gapende mensen en cameralensjes.

Ik ga nog even terug naar The Asteroids, die ergens halverwege hun set de hit ‘Heartattack’ speelden. Voor de niet kenners onder u, dat is dit liedje: The Asteroids Galaxy Tour – Heart Attack – Radio Edit. Geen nummer om stil op te blijven staan, toch? Tot mijn verbazing haalde misschien wel DE HELFT (nou vooruit, een kwart in ieder geval zeker) van de bezoekers vooraan in de zaal de mobiel uit de broekzak om de band te filmen. Want ja, dat hitje, dat is natuurlijk wat je op je mobiel moet hebben om aan je familie en collega’s te laten zien! En die mensen, die staan over het algemeen niet te dansen en zeker niet te springen, want da’s natuurlijk slecht voor de beeldkwaliteit. Nou, sfeertje hoor…

Denk je nog steeds dat ik overdrijf? Check dan ook vooral even dit filmpje op YouTube. De beste man heeft zelfs de moeite genomen om meerdere filmpjes aan elkaar te monteren en als een geheel op YouTube te zetten. En stond dus ergens front row de hele tijd te filmen. WAAROM!??! Of zoek voor gein eens op “Skrillex HMH” om er vervolgens achter te komen dat er al 400 (VIERHONDERD) filmpjes op YouTube staan van dit concert. Vier-honderd. Waarom zou ik dan in hemelsnaam nog de moeite nemen om het vierhonderdeneenste fimpje erbij te zetten. Het is niet dat daar iets anders op staat dan op al die andere filmpjes.

Ik ben het dan ook roerend eens met Mette van The Asteroids. “People, put away your camera’s. Fuck YouTube!”. En zo is het maar net. Een concert kan zoveel leuker zijn. Ik stel een algemeen cameraverbod voor, in ieder geval in het voorste vak. En laat die mensen achterin dan maar filmen, laat ik dat wel aan m’n collega’s zien.  Stop filming, start enjoying.

, ,

Related posts

Latest posts

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *