Waarom het ESM een goed idee is

Vandaag werd er in de tweede kamer gestemd over het ESM: het Europees Stabiliteits Mechanisme. Sommige van u zijn daar niet zo blij mee, vooral mensen die sowieso al niet zo pro-Europa zijn. Ronduit bedroevend vind ik de reacties onder het artikel op nu.nl die je hier kunt lezen. Ik zal niet flauw zijn en er een paar hele domme uit quoten, lees ze zelf maar. Een groot deel klopt simpelweg niet eens (qua feiten, danwel grammatica).

Nu moet ik bekennen, mijn mening is niet helemaal kleurloos. Ik heb familie wonen in Griekenland en daar krijg ik natuurlijk wel eens wat van mee. Ook die familie is niet helemaal kleurloos, want mijn oom is een tijd minister geweest in Griekenland en lid van het Europarlement. Niet dat dat veel uitmaakt, want zijn ministerie (iets met landbouw en tabak als ik me niet vergis) had bijzonder weinig met economie te maken. Ik kan in ieder geval uit eerste hand bevestigen dat ze daar wel degelijk een hoop hebben moeten inleveren (dus ook hij als oud minister), nu meer moeten betalen, maar gelukkig ook nog genoeg geld hebben om rond te komen. Mijn neven en nichten vrezen al wel tijden voor het ergste en zouden dolgraag een baan in het buitenland nemen om van de ellende af te zijn. Maar da’s geen geweldige oplossing, dat snap ik en dat snappen zij ook wel.

Oké, dus waarom zou Nederland dan mee moeten doen aan het noodfonds? Ten eerte is er nogal wat bangmakerij links en rechts. Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje op YouTube eens. Als je dat zo ziet, dan ga je je afvragen waarom een land daar uberhaupt mee zou instemmen. Het filmpje vertelt maar de halve waarheid. Heeft een land geen stem? Onzin, een land heeft bij iedere beslissing een veto-stem. En bij crisis situaties dan? Nee inderdaad, dan heeft een land geen veto stem meer als er een meerderheid van 85% of meer is. Maar de angst dat ‘de grote landen’ dan de dienst uitmaken is onzinnig, want ook die hebben bij elkaar geen 85% aandeel. Er zijn wel 3 landen die een aandeel hebben groter dan 15%, namelijk Duitsland, Frankrijk en Italie. En die zouden dus kunnen voorkomen dat er een meerderheid komt. Het enige wat ze daarmee zouden bereiken is dat er juist geen geld uitgegegen wordt. Die drie landen samen hebben ongeveer 64% van de inleg (en dus van de stemmen), dus ook niet voldoende om aan die 85% te komen. Nederland staat overigens 5e op de lijst met ongeveer 6% van de inleg.

Dan zou het 40 miljard kosten. Wederom onzin. We kunnen om maximaal 40 miljard gevraagd worden. Daarvan worden er nu 4,6 ingelegd. Een bodemloze put is het dus ook niet, want die bodem ligt vast. En daarna moet er altijd opnieuw onderhandeld woden. Hebben we weer zeggenschap, fijn! En hoewel dat nog steeds een boel geld is, geven we jaarlijks veel meer uit en bedraagt het begrotingstekort per jaar al tientallen miljarden. “Maar moeten we dan geld inleggen als we al zoveel lenen?” Nee, geld inleggen wanneer je al dik rood staat is natuurlijk nooit fijn. Maar het toont wel aan dat we bereid zijn om voor elkaar klaar te staan. Dat Europa sterker is dan een enkel land alleen. En daar schieten we nu per direct misschien niet zoveel mee op, maar op de lange termijn wel zeker. Iets met samen sta je sterk.

Een ander voordeel is dat de financiele markten door deze maatregel gerust gesteld worden (hoewel die eigenlijk vinden dat er minstens 1000 miljard verzameld moet worden). Daarnaast is er ook nog zoiets als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wat ook centen heeft voor dit soort situaties. De direteur daarvan heeft ook gemeld dat het waarschijnlijk meer bijdraagt wanneer Europa zelf met dit soort acties komt om de goodwill te tonen. Win-win dus.

En dan is er natuurlijk nog de PVV aanhang die heel graag anti Europa en anti Griekenland zijn. Geen cent meer richting het zuiden, ze zoeken het zelf maar uit! Leuk en aardig, maar daar komen jullie tig jaar te laat mee jongens. Snap niet dat Wilders zijn kiezers durft voor te houden dat hij het liefst per direct stopt met Europa. Dat gaat allang niet meer, newsflash!? Wat dat betreft stond er wel een aardige reactie onder het artikel waarin de PVV stemmer werd gevraagd om dan liever te emigreren naar een land wat echt niks met Europa heeft. Blijft er niet veel over hoor. Ja centraal Afrika misschien, maar ik weet niet of Henk en Ingrid daar nu zo zullen aarden.

Mensen, het ESM is niet bedacht om uw geld te laten verdampen. Het is ook niet bedacht om nu in tijden van crisis de boel nog maar even wat erger te maken. Griekenland heeft enorme hoeveelheden geld geleend bij allerlei banken zoals Goldmann Sachs (waarover hier nog een aardige docu) omdat ze nergens anders konden aankloppen. Het ESM is een poging om dat voortaan te voorkomen. De les moet niet zijn dat we maar moeten stoppen nu het moeilijk is. De les moet zijn dat we leren van onze fouten en er alles aan doen om ze in de toekomst te voorkomen. En da’s nu precies waar het ESM een klein stukje van is.

Nog steeds niet overtuigd? Dan stel ik voor dat Europa Griekenland inderdaad maar helemaal laat vallen en dat u dan daar maar gaat wonen. Heeft u de komende jaren gegarandeerd niks meer met Europa te maken. Deal?

Meer lezen?
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/22/kamer-debatteert-over-euronoodfonds-esm-waarom-is-het-belangrijk-en-omstreden/

Click to access schets-info-graphic-esm10.pdf

http://www.rijksoverheid.nl/regering/het-kabinet/bewindspersonen/jan-kees-de-jager/weblog/esm.html

,

Related posts

Latest posts

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *