Column: Sapstromen

Een paar weken terug hoorde ik voor ‘t eerst over sapstromen. Het schijnt dat planten die nodig hebben om blaadjes te krijgen en in de winter doen ze het dus blijkbaar niet. Het was een paar dagen lekker weer en meteen verwachtte heel Nederland dat zijn of haar tuintje wel in volle bloei zou staan. Niks daarvan. Maar okee, de sapstromen beginnen inmiddels hun werk te doen en ik kan al bijna niet meer door mijn heg heen kijken.

Dat gedoe over sapstromen deed me denken aan iets wat me al een tijdje fascineert. Pisvrees. Voor de vrouwelijke lezers van mijn blog: daar hebben sommige mannen last van. Ik persoonlijk niet overigens, laten we dat voorop stellen. Als ik moet, dan moet ik; het zal me werkelijk een worst (hèhè…) wezen hoeveel man er dan naast of achter me staat. Een ieder van mijn mannelijke vrienden zal kunnen bevestigen dat ik probleemloos mijn fiere straal in de pot laat kletteren. Dat maakt het ook dat ik me lastig kan verplaatsen in het hele verschijnsel.

Van wat ik heb begrepen maakt de pisvrees het onmogelijk om je plas te lozen wanneer er andere kerels in de buurt zijn. En tja, op sommige toiletten is dat nu eenmaal zo. Zeker als de hokjes bezet zijn, of af en toe te smerig voor woorden. En daar sta je dan, met je volle blaas. Dat is dus precies het gedeelte wat ik niet zo snap. Als je moet en je gaat niet; dan pis na een tijdje toch in je broek? Lijkt me toch net ietsjes genanter.

Begrijp me niet verkeerd: het lijkt me super vervelend, ik heb het te doen met de mannen die hier onder gebukt gaan. Iedere keer in spanning naar het toilet, hopend op een leeg en fris hokje. En ik vraag me meteen af: werkt het in een hokje dan wel meteen? Wat nu als het hokje naast je bezet is en de tijdelijke eigenaar van die twee vierkante meter grond er wat geluid bij maakt? Lastig.

En nu ik er zo over mijmer vraag ik me af of vrouwen hier überhaupt wel eens last van hebben!? Ik bedoel; die gebruiken nooit een urinoir of goot. Altijd in een hokje. Dus bestaat er wel zoiets als vrouwelijke pisvrees? Wat een raadsels.

Een hoop van onze gewoonten en gedragen zijn op een of andere manier terug te herleiden naar “de oermens”. Ons sociale gedrag, het “bij de groep willen horen”; dat doe je omdat je vroeger als eenling ten dode opgeschreven was. Voer voor de leeuwen. Maar wat dan als je buiten de groep, ergens achteraf je plas moet doen? Ga er maar aan staan! We mogen dus wel concluderen dat deze mannen eigenlijk de echte bikkels zijn. Niks om mee te spotten! En verder: succes.

 

Related posts

Latest posts

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *