M’n sultana’s zijn gekrompen!

Als je te lang hetzelfde doet, dan ga je je op een gegeven moment vervelen. Dat was vast ook het probleem bij de mensen van Sultana. Want tja, dag in dag uit dezelfde koekjes fabriceren is misschien niet de meest opwindende bezigheid. Dus ga je een beetje variëren; koekjes met appel, koekjes met peer, met sinaasappel en natuurlijk bosvruchten. Koekjes met een yoghurt laagje erop, lekker hoor! En vlak natuurlijk de fruitbreek niet uit, ook goed te nassen.

Tot dusverre ging het nog prima, maar dan… als je alle algemeen geaccepteerde fruitsoorten gehad hebt, wat ga je dan nog verzinnen? De creatieve breinen bij Sultana zijn duidelijk niet voor één gat te vangen en kwamen met Sultana hartig. Voor de lekkere trek aan het eind van de dag. Joehoe mensen van Sultana, die dingen zijn VIES. Ik weet niet precies hoe zoiets de smaaktest doorkomt, maar ik geniet er in ieder geval niet van. Ik snap het concept ook niet zo goed. Een hartige snack met koffie combineert niet echt goed. Met een colaatje zou ik me er nog iets bij kunnen voorstellen, maar bij hartige snacks drink ik toch echt meestal een biertje of wijn. Nu ken ik alleen de bedrijfscultuur bij het bedrijf waar ik werk, maar daar drinken we (de late vrijdagmiddag uitgezonderd) ‘s middags geen bier of wijn. Nou goed, ze zitten nog altijd in het assortiment geloof ik, dus blijkbaar zijn er genoeg mensen die ze wel lusten, dat kan.

Die Sultana hartig koekjes zijn er inmiddels ook al een tijdje, dus begonnen de crea-bea’s bij Sultana weer te ijsberen. Dagenlang werden er gele post-its vol gekliederd, marktonderzoek gedaan en try-outs gehouden. Het marketing team heeft werkelijk ALLES uit de kast getrokken om ons te verbazen met het nieuwste van het nieuwste. Want verbetering = vooruitgang mensen, het kan echt alleen maar beter worden! NOT!

Voor de mensen die de reclames nog niet gezien hebben (zie ook www.sultana.nl) zal ik het concept even uitleggen. In een verpakking sultana’s zaten vroeger 5 pakjes. In ieder pakje zaten vervolgens 3 koekjes. 5 x 3 maakt 15 koekjes. In de hypermoderne, ultragave en zeer doordachte 2011 verpakking (ook wel Het Nieuwe Verpakken) zitten 8 pakjes van ieder 2 koekjes! WAAROM!? Waren 3 koekjes teveel voor de meeste mensen? Of was het het feit dat je dan soms 2 koekjes moet weggeven aan collega’s of vrienden? Nu heb je er nog maar 1-tje over, tel uit je winst!

Goed, nu kun je nog zeggen: wat zeur je nou? Let op, nu komt het ingewikkelde gedeelte van dit verhaal!

5 x 3 maakt 15 koekjes. 8 x 2 maakt 16 koekjes. Dus zit er in de nieuwe verpakking meer koek? Maar nee! Want de koekjes zijn stiekem per stuk ook een beetje kleiner geworden, stiekemerds daar bij Sultana! Een pak woog vroeger nog 219gram, de pakken van nu wegen 208 gram. Dus ondanks het extra koekje is de verpakking in het geheel juist lichter geworden. Da’s dus minder koek of heel erg efficient plastic. Dat maakt dus dat de koekjes vroeger 14,6 gram wogen, de huidige scharminkeltjes moeten het doen met 13 gram per stuk(je).

Stel nu dat je, net als ik, die hoeveelheid van 3 koekjes eigenlijk prima vond. Dat waren dus 43,8 grammetjes koek. Hoe kom je daar nu aan met de huidige verpakking? 1 pakje maakt 26 gram waardoor je nog niet echt voldaan bent, twee pakjes zijn gelijk aan 52 gram. Da’s honger stillend (eigenlijk teveel), maarja; dan ben je wel na 4 dagen al door je pakjes Sultana heen. Met het gevolg dat je op iedere maand een compleet pak extra moet gaan kopen. Toedeledokie!

Kortom, het is kiezen of delen. Optie 1: je stilt je honger niet. Volgens de website van Sultana is dat bijzonder verantwoord en gezond, maar dat geldt vast niet als je er dan nog een snickers achteraan eet om van dat knagende gevoel af te zijn. Optie 2: je neemt dat tweede pakje ook mee en sponsort de firma Verkade nog een beetje meer. Dat laatste vinden ze zelf ook vast heel vernantwoord en gezond voor de omzet.

Ik had voor mezelf ook nog een optie 3: overstappen op YoFruit. Die dingen zijn sowieso lekkerder. Zitten weliswaar ook met 2-en in een pakje, maar stillen de honger ook beter. Maarja; die zijn nog duurder en dus ben je alsnog aan het sponsoren. Ik stap over op iets wat niet van Verkade is. Wat dat gaat worden weet ik nog niet precies, daar moeten we eerst maar eens gedegen marktonderzoek naar doen.

PS: in het kader hoor en wederhoor gaat deze blogpost ook naar Verkade. Ben benieuwd hoe het creatieve antwoord luidt.

Update! Ik ben er een beetje laat mee, maar 5 april ontving ik deze reactie van Verkade:

Geachte heer Jasper,

In navolging op uw e-mail bericht kunnen wij u het volgende aangeven.

Uit onderzoek is gebleken dat 3 biscuits iets teveel van het goede is, daarom zitten er nu 2 iets kleinere fruitbiscuits in één portie. Veel mensen lijken genoeg te hebben aan twee biscuits per consumptie. Graag komen we tegemoet aan die behoefte. Bovendien is hetaantal kilocalorieën per portie nu teruggebracht tot 99 kilocalorieën, hiermee voldoet één portie aan de richtlijnen goede voeding. Sultana Fruit Biscuit was al een verantwoord tussendoortje, het zit vol krenten, rozijnen, fruiten granen en is gemaakt met 100% zonnebloemolie en zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoendete hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Verkade Consumentenservice

Inmiddels hebben nog vele anderen de roep om 3 koekjes beantwoord. Ons initiatief groeit en via http://twitition.com/2koo8 kun ook jij meestemmen in de petitie om de 3 koekjes terug te halen. Of Verkade / Sultana er echt naar gaat luisteren is natuurlijk de vraag, maar we gaan in ieder geval ons best doen!

Related posts

Latest posts

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *