Plastic centen

Ik bezoek in de zomer graag festivals. Groot of kleinschalig, dance of rock, zon of regen; het maakt mij allemaal niet zo heel erg veel uit. Festivals brengen een sfeer met zich mee die zich moeilijk met iets anders laat vergelijken. Een avond in de kroeg, hoe gezellig ook, is toch anders dan een dag op een festival. Eerder schreef ik al over de geur van Dixi’s (hoewel dat nog op Hyves was geloof ik) en alle associaties die je kunt hebben met een leuk festival.

Vandaag moet ik toch ook even wat negatieve reclame maken over festivals. En zoals het een goede Nederlander betaamt wil ik het dan graag hebben over de centen. Want goeiendag zeg, wat beginnen de festivals van tegenwoordig enorm duur te worden! Je betaalt voor een kaartje voor Lowlands tegenwoordig al 170 euro. Volgens deze site trekt Lowlands daarmee 55.000 bezoekers, dus een snelle rekensom leert ons dat ze daarmee een bedrag van 9.350.000 in het laatje stoppen. De festivaldirecteuren van Nederland klaagden dit jaar steen en been over de BTW verhoging. Als “goedmakertje” zorgden ze ervoor dat je je kaartje een paar maanden eerder kon bestellen, zodat ze nog in het oude tarief vielen. Maar een slimme directeur zet dat geld natuurlijk op een leuke spaarrekening. Op zo’n bedrag vang je vast wel een procentje of 3 minimaal, dus dat maakt 9.350.000 * 3% * 3/12 = ongeveer 70.000 euro extra inkomsten. Makkelijk verdiend!

De algemene kritiek is nu dan ook dat Lowlands voor die centen wel een erg goedkope line-up neerzet. Misschien een beetje raar om kritiek te hebben op de line-up wanneer je een kaartje koopt zonder dat er al iets bekend is (dan koop je je kaartje niet voor de line-up zou ik zeggen), maar ergens is het natuurlijk wel dubieus waar al die centen nu precies naartoe gaan.

Goed, dure kaartjes dus. Maar daarmee ben je er nog niet. Want een festival duurt toch minstens een dag en in het geval van Lowlands nog veel langer, dus moet er ook gegeten en gedronken worden. Daarvoor ga ik even terug naar vorig jaar op Extrema @ Aquabest. Wij hadden namelijk best wel zin in een broodje beenham. Lekker, met honing mosterd saus natuurlijk! Dames en heren, wij mochten 3 muntjes afrekenen voor dat broodje. Dit jaar waren de muntjes 2,50 euro, ik weet even niet meer precies hoe duur ze vorig jaar waren, maar veel goedkoper zal het niet geweest zijn. Dat vertaalt zich dus in 7,50 euro’s voor een broodje beenham met wat saus. En wie dan denkt dat je daar een goed belegd broodje voor krijgt heeft het mis, 2 armzalige plakjes met 3 druppels saus op een zompig wit bolletje was waar we het mee moesten doen.

Maar ach, je hebt het gezellig en je wilt best wat geld uitgeven op zo’n dag. Je danst, zingt en hebt plezier. Een dag later kijk je terug op een mooi feestje. Je mikt je kleren van de dag ervoor in de was en tot je verbazing vallen er nog wat van die plastic muntjes uit je broekzak. Die muntjes kocht je gisteren voor 2,50 euro per stuk in een automaat. Je ruilde je euro’s in voor een ander betaalmiddag omdat dat voor de organisatie een stuk handiger is dan alles cash af te rekenen bij de bar. En diezelfde organisatie heeft regeltjes opgesteld die bepalen dat diezelfde stukjes plastic 24 uur later ineens niets meer waard zijn. In zeldzame gevallen kun je ze nog op een ander feestje van dezelfde organisatie inleveren, maar over het algemeen kun je fluiten naar je centen. Zo heb ik hier na een klein inkoopfoutje en een BOB die wat vroeg naar huis wilde nog 13 munten van Extrema 2011 liggen. Ik hoopte dat die ook op Solar bruikbaar zouden zijn, maar nee: Solar gebruikt andere muntjes. Kortom: de organisatie van Extrema verdiende aan mij dit jaar 32.50 extra door te bepalen dat een stukje plastic alleen op 16 juli een waarde van 2,50 had. Ben ik de enige die dat op z’n minst een beetje raar vind? Eens kijken wat jullie ervan vinden: http://twitition.com/khxsv/

Related posts

[Opinion] My thoughts on the Microsoft MVP program

Ik bezoek in de zomer graag festivals. Groot of kleinschalig, dance of rock, zon of regen; het maakt mij allemaal niet zo heel erg veel uit. Festivals brengen een sfeer met zich mee die zich moeilijk met iets anders laat vergelijken. Een avond in de kroeg, hoe gezellig ook, is toch anders dan een dag op een festival. Eerder schreef ik al over de geur van Dixi's (hoewel dat nog op Hyves was geloof ik) en alle associaties die je kunt hebben met een leuk festival.

[Column] Laat je niet verleiden, deel 2

Ik bezoek in de zomer graag festivals. Groot of kleinschalig, dance of rock, zon of regen; het maakt mij allemaal niet zo heel erg veel uit. Festivals brengen een sfeer met zich mee die zich moeilijk met iets anders laat vergelijken. Een avond in de kroeg, hoe gezellig ook, is toch anders dan een dag op een festival. Eerder schreef ik al over de geur van Dixi's (hoewel dat nog op Hyves was geloof ik) en alle associaties die je kunt hebben met een leuk festival.

[Column] Laat je niet verleiden!

Ik bezoek in de zomer graag festivals. Groot of kleinschalig, dance of rock, zon of regen; het maakt mij allemaal niet zo heel erg veel uit. Festivals brengen een sfeer met zich mee die zich moeilijk met iets anders laat vergelijken. Een avond in de kroeg, hoe gezellig ook, is toch anders dan een dag op een festival. Eerder schreef ik al over de geur van Dixi's (hoewel dat nog op Hyves was geloof ik) en alle associaties die je kunt hebben met een leuk festival.

[Column] Waarom 2 kinderen meer dan genoeg is

Ik bezoek in de zomer graag festivals. Groot of kleinschalig, dance of rock, zon of regen; het maakt mij allemaal niet zo heel erg veel uit. Festivals brengen een sfeer met zich mee die zich moeilijk met iets anders laat vergelijken. Een avond in de kroeg, hoe gezellig ook, is toch anders dan een dag op een festival. Eerder schreef ik al over de geur van Dixi's (hoewel dat nog op Hyves was geloof ik) en alle associaties die je kunt hebben met een leuk festival.

Latest posts

Long Term Support… or not?

Ik bezoek in de zomer graag festivals. Groot of kleinschalig, dance of rock, zon of regen; het maakt mij allemaal niet zo heel erg veel uit. Festivals brengen een sfeer met zich mee die zich moeilijk met iets anders laat vergelijken. Een avond in de kroeg, hoe gezellig ook, is toch anders dan een dag op een festival. Eerder schreef ik al over de geur van Dixi's (hoewel dat nog op Hyves was geloof ik) en alle associaties die je kunt hebben met een leuk festival.

[DevOps] Should you migrate onto YAML release pipelines?

Ik bezoek in de zomer graag festivals. Groot of kleinschalig, dance of rock, zon of regen; het maakt mij allemaal niet zo heel erg veel uit. Festivals brengen een sfeer met zich mee die zich moeilijk met iets anders laat vergelijken. Een avond in de kroeg, hoe gezellig ook, is toch anders dan een dag op een festival. Eerder schreef ik al over de geur van Dixi's (hoewel dat nog op Hyves was geloof ik) en alle associaties die je kunt hebben met een leuk festival.

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *