Column: Respect my authoritah!

Gisteren hét gesprek bij de koffieautomaat: de boetes gaan per 1 januari 2012 omhoog. Ten eerst snap ik niet zo goed waarom iedereen daar toch altijd zo verbaasd over is. Volgens mij gebeurd hetzelfde namelijk ieder jaar. Het ene jaar zijn het de snelheidsbekeuringen, daarna het rijden door rood en het jaar daarna moet je 220 euro betalen wanneer je met een blikje kalfsragout aan je oor in de auto zit.

Ik vind die boetes op zich niet eens zo heel boeiend. Ik bel af en toe wel eens in de auto, maar meestal gewoon netjes handsfree (hoewel dat voor de veiligheid weinig uit schijnt te maken). Door rood rijden doe ik zelden en als ik te hard rijd, dan is het in ieder geval op momenten dat dat kan en altijd binnen de ‘dag rijbewijs’ grens. Toch vind ik het ergens idioot dat een keer ff vrolijk op je toeter drukken je voortaan 350 euro kan kosten. Ik vraag me ook af waar de grens van het zogenaamd ‘onnodig toeteren’ dan ligt. Wanneer ik bij mijn ouders wegrijd wil ik nog wel eens even op de toeter drukken. Vind ik persoonlijk niet onnodig, het is een sociaal gebaar wat vertelt dat ik het leuk heb gevonden en nu vrolijk weer de terugreis naar huis inzet. Toch zegt iets me dat ze daar in Den Haag heel anders over denken.

Wat ik liever zou zien is dat de politie zich weer gaat bezighouden met politie zijn. Want zeg nou heel eerlijk, de politie in Nederland is nou niet echt een overheidsapparaat wat angst inboezemt, nietwaar? Dat gezever met “de politie is je beste vriend”. Daar heb ik helemaal niet om gevraagd. Ik kies m’n beste vrienden zelf wel en in die kring heb ik de politie vooralsnog niet nodig. De politie moet optreden op het moment dat de maatschappij dat nodig heeft. Daadkracht, sterkte, uitstraling, daar hebben we behoefte aan. Vrienden maken doen we wel op Facebook meneer agent.

In de TopGear van afgelopen maand stond een foto van een paar Brits / Italiaanse politieauto’s die aangekocht zijn door de Italiaanse Carabinieri.

Kijk. Dat noem ik nou een statement! Daar ga ik wel voor naar de kant. Jammer dat er maar 2 geleverd zijn en dat ze zijn bedoeld om organen te bezorgen, maar toch… het is tenminste iets! Ik was als kind ook danig onder de indruk van de Porsches van de rijkspolitie. Dat zijn symbolen die kracht en autoriteit uitstralen, precies waar we behoefte aan hebben als je het mij vraagt. Wel even wat anders dan een Opel Astra met zuurstok striping.

Koop een paar van deze Lotus Evora’s, Nederland! Zet er een paar potige agenten en in laat ze dag en nacht rondrijden in deze bolide’s. Geen papierwerk, geen mooie praatjes of lief gedoe. Optreden! Bijvoorbeeld tegen mensen die het nodig vinden op de snelweg een peuk uit het raam te gooien. Geen 220 euro boete opleggen, dat helpt toch niks. ‘s Avonds een kiepwagen laten aanrukken en hun eigen tuintje volstorten met een paar duizend sigarettenstompjes. Dat ze voortaan hun rommel gewoon in de afvalbak gooien.

Van die eikels die op punten waar iedere dag file staat even de hele rij voorbij rijden om ‘m er helemaal vooraan nog even snel tussen de duwen. Ja meneer de Audi of Mercedes chauffeur, u weet dondersgoed wie ik bedoel. Die gasten die om een of andere reden schijnen te denken dat ze toch echt wel een haartje beter zijn dan de rest van de Nederlanders die wel netjes staan te wachten. Ga daar eens gewoon een hele dag achteraanrijden. Alle overtredingen gaandeweg noteren en aan het eind van de dag bij meneer aanbellen en de auto in beslag nemen. Over een maand of 3 nog maar eens proberen, en dan wel gewoon fijn achteraan sluiten he?

Die agenten, die mogen wat mij betreft best even toeteren als ze voorbij komen. Dat zijn mijn beste vrienden.

Related posts

Latest posts

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *