Hey Google, hou eens op.

Al eerder schreef ik over Google’s poging om u het Google+ netwerk op te dringen. U weet wel, de tegenhanger van Facebook waar zoveel van verwacht werd. Maar waar Facebook laatst wist te melden dat er inmiddels 1 miljard actieve gebruikers zijn… 1 miljard… da’s 1 op de 7 mensen ter wereld. Afijn, daar blijft Google dus nog een beetje mee achter.

En dus is de zoekgigant op zoek naar manieren om ons naar Google+ te lokken. En dat doen ze op slinkse wijze blijkt. Het begon natuurlijk met de introductie van de +1 knop in de zoekmachine. Klikken terwijl je ingelogd bent = score voor Google, want dan krijg je meteen de mogelijkheid om je accountje aan te maken.

Daarnaast hebben ze die prachtige balk bovenin het beeld bij alle programma’s van Google. Daarin staan linkjes naar allerlei handige applicaties die je misschien ook wel wil gebruiken. Nee, Google. Dat wil ik helemaal niet. Ik wil gewoon fijn zelf bepalen welke programmaatjes ik wel of niet gebruik. Dwing me het niet op aub.

Goed. Het mooiste was toch wel afgelopen week. Ik zat op YouTube naar een filmpje te kijken en werd toen gevraagd of ik misschien mijn profiel wilde vervolmaken. Hartstikke mooi, zou op YouTube mijn volledige naam gebruikt worden, fotootje erbij, hatsjee. En ach, ik had wel evenĀ 5 minuten, dus ik vul dat formuliertje in en klikte op “JA!”. Nu moet ik toegeven dat er wel 2 “ik ga hier mee akkoord” vinkjes aangeklikt moesten worden waar wel erg veel tekst bij stond. Maar ik lees die teksten net zo goed als jij dat doet, dus vinken en gaan.

De volgende dag werd ik verrast door de mededeling dat een bekende me had toegevoegd op Google+. Huh? Op Google+? Zit ik op Google+ dan? Het duurde even voordat het kwartje viel, maar toen was de link natuurlijk snel gelegd. Een van die vinkjes op YouTube betekent blijkbaar: “ik knal mijn profiel op Google+ en dan mogen jullie dat fijn gebruiken om mijn fotootje op YouTube te laten zien”. En daar komt nog eens bij dat je dan met ieder YouTube bezoek ook meteen een actieve Google+ gebruiker bent. Handig voor de statistieken natuurlijk.

Bah. Daar hou ik dus niet van. Gelukkig is het ook heel eenvoudig om je profiel weer te verwijderen. Wel even op de vinkjes letten, want als je de verkeerde keuze maakt gooi je niet alleen je Google+ profiel weg, maar ook al je linkjes uit Google Reader en je foto’s uit Picasa. Hartstikke handig dat dat allemaal aan elkaar vastgeknoopt zit. Niet dan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *