Column: Automatisering? We schieten er niks mee op.

Ik heb het al eens eerder gehad over de automatisering. Niet zo raar, aangezien dat mijn vakgebied is. Het is een interessant woord: automatisering. Als je het letterlijk neemt staat er dat we dingen “meer automatisch maken”. En meer automatisch betekent als het goed is: minder werk. Toch?

Zo hebben we de afgelopen jaren enorm veel geautomatiseerd. Lekker makkelijk, hoeven wij zelf minder te doen. Houd je meer tijd over voor de leuke dingen des levens, fijn toch? Toch staat er in mijn contract nog steeds 40 uur per week, hetzelfde aantal uren als mijn vader ook moest werken. De burn-outs komen in lopende band voorbij en in een recent onderzoek bleek dat een gemiddeld gezin maar liefst 36 minuten per dag samen doorbrengt. Je kunt je dus afvragen wat we er nu helemaal mee opgeschoten zijn.

Een voordeel van computers is wel, dat ze geen fouten maken. Vraag je een basisschool leerling om 26 met 4,5 te vermenigvuldigen, dan bestaat de kans dat je niet het juiste antwoord terug gaat krijgen. Vraag het een computer en het antwoord klopt, op zeker. Dus zou je zeggen: de automatisering zorgt er in ieder geval voor dat we minder fouten gaan maken. Voeg hier het geluid van een FOUT zoemer in…

Het voeren van een administratie zou in principe iets eenvoudigs moeten zijn. Je hebt inkomsten aan de ene kant, uitgaven aan de andere kant. Een goede boekhouder weet dat de optelsom onder de streep altijd op 0 uit moet komen. Dat zou toch te doen moeten zijn, zou je zeggen. Besteed je dat ook nog eens uit aan computers, tel uit je winst. Maar nogmaals: FOUT.

Ik ben overgestapt van energieleverancier. Heb ongeveer 14 maanden bij Eneco gezeten, waar ik een contract afsloot met een flinke bonus. Hier in het kort wat er sindsdien gebeurde… Na een paar maanden werd ik gebeld, omdat ze het idee hadden dat mijn voorschotbedrag niet klopte. En inderdaad, ik vond 8 euro per maand ook wel wat weinig maar was er vanuit gegaan dat mijn korting daarin verwerkt zat. Niet dus. Ze zouden het bedrag voor me corrigeren naar 60 euro, om het tekort van de eerste maanden te compenseren. Daarna werd het automatisch (daar is ‘tie weer…) bijgesteld naar het juiste bedrag. Prima jongens. U raad het al: de rest van het jaar betaalde ik 60 euro per maand, niks geen automatische correctie.

Toen ik al een nieuw contract bij de concurrent had afgesloten ontving ik vervolgens de jaarnota. Ik kreeg ongeveer €350 terug. Dat was mijn korting, plus alle teveel betaalde maandbedragen. Lekker meegenomen, prima. Ik had nog iets langer dan 2 maanden te gaan voor de overstap.

Eindnota. Van de resterende 2 maanden en een beetje. Of ik 240 euro wilde betalen. Say whut? Daar kon ik uiteraard niks mee. Eneco gebeld, nagevraagd. Klopte inderdaad niet. Geef de mensen de kost die gewoon afrekenen en er niet op letten; lekker incasseren, Eneco. En nu ontving ik vandaag de correctiefactuur. Let op… in plaats van 240 euro te moeten betalen, krijg ik nu 145 euro TERUG. Dat is een netto verschil van 385 euro, Eneco. Uit een computersysteem wat eigenlijk geen fouten zou moeten maken. Nee die automatisering, dat werkt echt geweldig.

Related posts

Latest posts

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *